top of page

Xerrades

Cada any, a la Matefest-Infofest rebem ponents que, amb esperit divulgador, preparen xerrades didàctiques, interactives i interessants.

Aquest any et proposem 7 xerrades.

​

La fórmula d'Euler.

Mons virtuals 3D i bots conversacionals.

Un cercle i tres punts.

Una pandèmia, una equació i vuit obres d'art.

Hola humà, què li fa mal?: Com la informàtica està revolucionant la medicina.

Nusos, polinomis i corbates.

Museu de les matemàtiques de Catalunya (MMACA).

La fórmula d'Euler

La fórmula d'Euler

Imagina't un  dau, tots n’hem tingut un entre les mans. Se t’acut com relacionar el nombre cares amb el nombre d'arestes i de vèrtexs?


El Dr. Ricardo García López, professor de matemàtiques a la UB, ens parla d'aquesta relació que hi ha en tots els polígons, ens ensenya el món de la topologia de la mà d'Euler i ens explica i demostra la coneguda caracterísctica d'Euler-Poincaré, una propietat matemàtica invariable.

 

Espera't fins al final, on ens proposa una activitat que segur que us fa reflexionar.

Mons virtuals 3D i bots conversacionals

Mons virtuals 3D i bots conversacionals

La pandèmia ens ha apropat encara més al món virtual, però, què és un món virtual? Quins són els avantatges d’aquest món virtual, la implicació i les sensacions de l’usuari? En quins casos s'ha aplicat satisfactòriament?

​
En el camp de la salut s'ha ensenyat a metges, infermers i personal sanitari com fer l’evacuació d’un hospital, fent la simulació en un món virtual on no existeix el risc.

​

La Dra. Inmaculada Rodríguez ens resol tots aquests dubtes i ens en presenta diverses aplicacions apassionants.

Un cercle i tres punts

Un cercle i tres punts

Vols impressionar els teus companys amb un petit joc matemàtic? Tan sols necessitaràs un got, un llapis i paper!

 

El Dr. Joan Carles Naranjo ens apropa a la geometria a través d’un problema matemàtic senzill: donarem 3 intents a la persona a la que ensenyem el joc, però probablement li serà impossible de resoldre. Amb la informació que ens donin els seus intents, però, nosaltres serem capaços de trobar la solució exacta del problema!

​

Descobreix les aplicacions i generalitzacions d’aquest problema i d’altres similars, i l’explicació matemàtica que hi ha darrere.

Una pandèmia una equació i vuit obres d'art

Una pandèmia, una equació i vuit obres d'art

A qui no li agrada la història?


Descobreix tota la història que s'amaga darrera de la resolució d'una equació de tercer grau de la mà del Dr. Carlos Dorce i acompanyat de grans obres d'art.

​

Actualment ens pot semblar una tasca prou fàcil, oi? Si creieu això us recomano que us aventureu en aquesta història i gaudiu de la mà de reconeguts matemàtics de tots els temps enfrontant-se sense gaire èxit a una equació a priori tan senzilla per nosaltres...

Hola humà, què li fa mal?: Com la informàtica està revolucionant la medicina

Hola humà, què li fa mal?

El Dr. Oliver Díaz ens presenta l'hospital del futur. Com a membre del grup de recerca d'intel·ligència artificial en medicina ens explica de primera mà els diferents avanços tecnològics que ja hem incorporat en el nostre sistema sanitari actual.

​​

Al final del vídeo ens explica com configurar un bot conversacional (molt senzill) al mòbil. Per a accedir al .pdf al qual es refereix aqui.

Nusos, polinomis i corbates

Polinomis, nusos i corbates

Quants nusos diferents hi ha? Certament moltíssims; de fet, infinits. Però els matemàtics han après a classificar-los des de fa gairebé un segle i mig, tot i que els mètodes de classificació més potents que es coneixen són més recents.

​

Una eina fàcil de calcular i molt útil és el polinomi de Jones, descobert per Vaughan Jones el 1984. Cada nus té el seu polinomi, i observant el polinomi podem saber si el nus és indescomponible o compost, o si és o no equivalent a la seva reflexió en un mirall.

​

En la xerrada, el Dr. Carles Casacuberta explicarà la història de la classificació dels nusos, mostrarà com funciona el programa KNOT per calcular polinomis de Jones i ho il·lustrarà amb nusos fets de debò amb un cordill (o amb una corbata) i amb algunes anècdotes.

Museu de Matemàtiques de Catalunya - MMACA

MMACA

El museu de les matemàtiques (MMACA) ens han compartit aquests dos vídeos amb un contingut molt interessant, que van crear per sobreviure el confinament de fa un any.


En el primer vídeo, El repte de les barquetes , la Dra. Eulàlia Tramuns ens ensenya com construir una barqueta amb papiroflèxia. Podem bufar la barqueta i fer curses i jugar. Però també ens formula dues preguntes geomètriques molt interessants... ens hi atrevim?


En el segon tracta sobre El triangle de les Bermudes on diuen que hi desapareixen vaixells i avions. Ens ho creiem? Aquest triangle existeix i és completament equilàter. En Sergio Belmonte ens ensenya una forma de fer aparèixer i desaparèixer vaixells (o cigrons) perquè pensem i reflexionem.

bottom of page